Když řešíte prodej nemovitosti, nezapomeňte ať je vždy celá transakce dostatečně právně zajištěná, a to nemluvíme jen o kupní nebo převodní smlouvě, ale také o úschově financí!

Při prodeji totiž chcete, aby jak nemovitost, tak i finance změnily svého vlastníka, a to vše ve správný čas a bez komplikací. Někdy od vlastníků či zájemců slyšíme, že finance mají připravené a pošlou je rovnou na účet, ale při prodeji je potřeba dodržet několik základních pravidel, aby vše proběhlo v pořádku.

Kupní cena za nemovitost musí být vždy uložena v nezávislé úschově, a to buď advokátní, notářské nebo bankovní. Tyto úschovy jsou vždy trojstranné a uzavírá ji jak prodávající, tak kupující i schovatel (advokát, notář, banka). Proč se tato úschova řeší? Když majitel chce prodat, tak potřebujeme mít jistotu, že kupující financemi disponuje, ale kupující je nechce před převodem poslat prodávajícímu co kdyby k převodu na katastru, který trvá min 21 dní nedošlo. A právě k těmto účelům a pro zajištění transparentnosti slouží úschova financí a k nejrozšířenějším patří advokátní úschova. Zde doporučujeme u výběru volit ideálně větší a renomovanou kancelář, ať už advokátní nebo notářskou.

V úschově je vždy uvedeno, do kdy se musí finance ze strany kupujících uhradit a kdy se z úschovy vyplácí a kam. Můžou se vyrovnat závazky (úvěry) prodávajících, aby kupující měl jistotu doplacení nebo když je více vlastníků, tak se částka rozdělí dle jejich domluvy. A kdy se finance prodávajícím uvolní? Vždy po převodu vlastnického práva na katastru nebo při převodu družstevního podílu v bytovém družstvu. Schovateli se vždy musí předložit příslušný dokument prokazující tuto změnu. U nemovitosti to je výpis z katastru nemovitosti u družstevních podílů je to ověřená smlouva o převodu podílu v družstvu s podpisem či razítkem družstva, že převod byl oznámen nebo se doloží jíž nájemní smlouva nového člena družstva.

Zároveň, smlouva řeší, co se s financemi děje, když by převod neproběhl nebo když by na katastru zůstalo nějaké omezení vlastnického práva prodávajících. Tím se eliminují případná rizika pro všechny smluvní strany a je celý převod bezpečný.

 

Chcete pomoci s prodejem nebo postupem prodeje nemovitosti?

Neváhejete nás kontaktovat +420 774 101 334 nebo na emailu info@delamerealitysrdcem.cz

Masivní inzerce Exportujeme na