Nákup pozemku je významná investice, která vyžaduje pečlivou přípravu a důkladné prověření všech důležitých aspektů. Aby byl váš nákup úspěšný a bez nepříjemných překvapení, je třeba zjistit řadu klíčových informací.

Nejprve je důležité ověřit vlastnické vztahy. Zjistěte, kdo je vlastníkem pozemku a zda všichni případní spoluvlastníci s prodejem souhlasí.

Na katastru nemovitostí si ověřte list vlastnictví (LV) a zkontrolujte, zda na pozemku neváznou žádná omezení vlastnického práva, jako jsou exekuce, půjčky, hypotéky nebo věcná břemena.

Dalším krokem je prověření územního plánu. Navštivte stavební úřad a zjistěte informace o možném využití a omezeních pozemku. Ověřte si, jakou část pozemku lze zastavět, kolik procent připadá na zpevněné plochy a jak vysokou budovu lze v dané lokalitě postavit.

Důležité je také zjistit dostupnost inženýrských sítí. Zeptejte se na stavebním úřadě na správce inženýrských sítí a ověřte si možnosti na připojení k vodě, elektřině, plynu a kanalizaci. Pokud je na pozemku studna, zjistěte její stav a kvalitu vody.

Nezapomeňte prověřit přístup k pozemku. Ujistěte se, že k pozemku vede příjezdová cesta, a ověřte, kdo je vlastníkem této komunikace. Zjistěte, jak bude zajištěn přístup pro vás jako nového majitele. Přístup může být po obecní komunikaci, ale také věcným břemenem.

Informujte se o plánech v okolí pozemku. Zjistěte, jaké jsou sousedské vztahy a zda se neplánují v blízkosti nějaké projekty, které by mohly ovlivnit hodnotu nebo využitelnost pozemku. V případě, že je na pozemku stavba ke zbourání, počítejte s dodatečnými náklady a administrativou spojenou s její ekologickou likvidací. Konzultujte tento proces se stavebním úřadem a odborníky. Nakonec nezapomeňte na finanční a právní aspekty. Zvažte možnosti financování, pokud plánujete využít hypoteční úvěr.

Pamatujte, že důkladné prověření všech těchto aspektů vám pomůže učinit informované rozhodnutí a minimalizovat rizika spojená s nákupem pozemku. V případě nejasností nebo složitějších situací se nebojte konzultovat s odbornými poradci - realitními makléři, právníky nebo stavebními inženýry. Jejich zkušenosti vám mohou ušetřit mnoho starostí a případných finančních ztrát.

 

 

Máte nějaký dotaz nebo potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat

Email: info@delamerealitysrdcem.cz

Tel.: +420 774 101 334

Masivní inzerce Exportujeme na